titkarsag@beledhivatal.eu |  Dátum: 2024.03.29.  | Névnap: Augusza   | Akadálymentésített oldal


Elnyert Pályázatok

TÁJÉKOZTATÁS AZ ADÓÜGYEKET ÉRINTŐ 2021. JANUÁR 1-JÉT KÖVETŐ VÁLTOZÁSOKRÓL

TÁJÉKOZTATÁS AZ ADÓÜGYEKET ÉRINTŐ
2021. JANUÁR 1-JÉT KÖVETŐ VÁLTOZÁSOKRÓL

 
 
Tisztelt Lakosság!
 
 
Helyi iparűzési adóbevallást értintő változások
Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény rendelkezéseinek hatálybalépését követően (2021.01.01-től) az adózó a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségét – ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítést – és az adóelőlegről szóló bevallási kötelezettségét kizárólag az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesítheti. Az e-önkormányzat portál helyi iparűzési adó űrlapjai központilag visszavonásra kerülnek.
A 639/2020. (XII.22.) Korm. rendelet szerint a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozónak a 2021. évben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes - a Htv. szerint bevallott és a 2021. évben az önkormányzati adórendelet szerinti adómértékkel bevallandó - adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban megfizetni. Ez az engedmény akkor alkalmazható, ha a vállalkozó 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára a NAV-on keresztül külön erre a célra rendszeresített nyilatkozatot ad be. A nyilatkozat a NAV honlapján (21NYHIPA jelű nyilatkozat) érhető el.
A nyilatkozatot csak elektronikusan lehet benyújtani a NAV felé, így az az adózó aki szeretné igénybe venni az adókönnyítést, de még nem rendelkezik ügyfélkapuval, annak ezt a megadott határidőig (február 25-ig) ki kell, hogy alakítsa.
Kérjük az adózókat, hogy legyenek a fentiekre figyelemmel az elektronikus ügyintézés során!
Gépjárműadóval kapcsolatos változások 2021.01.01-től
Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 101. §-a alapján 2021. január 1-jétől az állami adóhatóság veszi át a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat az önkormányzati adóhatóságoktól.
A 2020. decemberi havi változások közül azokban az esetekben kell határozatot hozniuk az önkormányzati adóhatóságoknak, amely szerint 2020. december 31-ei hatállyal megszüntetendő az adókötelezettség (gépjármű forgalomból való ideiglenes vagy végleges kivonása). Nem kell, nem lehet határozatot hozni azon gépjármű kapcsán, mely esetén a decemberi adatszolgáltatás alapján az adókötelezettség 2021-ben kezdődne vagy változna meg (pl. újonnan vagy újra forgalomba helyezett gépjármű, a gépjármű átalakítása miatt az adóalap megváltozása), mert ebben az esetben már az állami adó- és vámhatóság rendelkezik hatósági jogkörrel.
A 2021-től kezdődő időszakra járó adót az állami adó- és vámhatóság számlájára kell megfizetni, az adó- és vámhatóság 2021-ben kiadandó határozata szerint.
A 2021 előtti időszakra vonatkozóan megállapított gépjárműadó kötelezettség esetében még az önkormányzati adóhatóság köteles eljárni, függetlenül attól, ha az adókötelezettséggel kapcsolatos fizetési határidő 2021-re csúszik.